Afrikareis 2019

De instelling van deze reis was om vanuit vanuit niet-Westerse invalshoeken inzicht te krijgen in diversiteit in verschillende perspectieven. Daarbij werkte ik samen met het Franse Institut Français de Tchad (IFT) en de band Boogie Belgique. Via de lokale connecties van het IFT, had ik de mogelijkheid om in contact te komen met de plaatselijke cultuur. Hoe er wordt omgegaan met muziek is aanzienlijk verschillend tov. ‘onze’, Westerse hedendaagse beleving; mensen beschouwen en beleven muziek veel meer als een evidentie en een natuurlijk aspect van het dagelijkse leven. Interessant was ook dat hun ‘blik’ op een mainstream niveau meer uitgaat naar het Zuiden (Congo, Kameroen, …) dan naar het Westen, zoals Europese landen zeer beïnvloed zijn door de trends in de VS.

Met Boogie Belgique hebben we er een optreden gegeven in het kader van het internationale ‘fête de la musique’, waarvoor ik een interview heb gegeven op een lokale televisiezender.
Aansluitend ben ik doorgereisd naar Marokko, waar ik eenzelfde onderzoek heb gevoerd in functie van mijn eigen artistieke ontwikkeling. Daar ondervond ik een interessante rol van het ‘call-and-response’-principe, wat een prominente rol inneemt in de traditionele Gnawa muziek. Leiderschap en muzikale leiding is daarbij belangrijk, maar eerder gericht naar een gemeenschap/deelnemers, dan naar een extern publiek. Dat is zeer fascinerend, want een goede Gnawa-performance heeft het daar meer van de dynamiek van de uitvoerders en de mate van betrokkenheid en eenheid van de andere aanwezigen. Dit in contrast met muziek performances in het Westen, waar vandaag de dag een categoriek onderscheid bestaat tussen uitvoerder en toeschouwer.

Deze reis was voor mij erg verbindend en zelfs helend. In contact komen met een cultuur die inherent deel van mij uitmaakt, zonder dat ik dit eerder op zo’n diep niveau heb kunnen beleven, heeft een sterke indruk in mij nagelaten. Dit trekt zich voort in mijn benadering van muziek en de manieren waarop muziek kan worden uitgevoerd en beleefd en de mogelijkheden die er zijn om doorheen verschillende sociale categorieën tot verbinding te komen.

Aiko solo

Als gevolg van mijn onderzoek voelde ik de drang om autonoom mijn bevindingen te kunnen delen met een publiek, wat zich heeft vertaald in twee solo performances. Bij Visite Filmfestival speelde ik de live soundtrack onder stille films van Henri Storck, die eveneens Oostendse roots heeft zoals mijn moeder. In de Arenbergschouwburg speelde ik repertoire dat is voortgekomen uit mijn onderzoek.


Volg deze link voor een captatie.

Storck Devriendt

#Messias Jaouad Alloul

Dit is het afgelopen jaar wellicht een van de meer intensieve projecten geweest. Met Jaouad ging ik in november ‘18 residentie bij CC Hasselt, waar we onderzoek voerden naar de relatie tussen gender en muziek, rekening houdende met onze verschillende etnische achtergronden. De residentie duurde een week en bracht gezien haar open karakter een grote diversiteit aan materiaal voort.
In februari ‘19 waren we in residentie in de Rataplan, Antwerpen. Daar onderzochten we hoe we het voorgaande konden samenvoegen in een muzikale voorstelling.

In deze voorstelling heb ik de muzikale leiding op mij genomen; een rol waarin ik een sociaal, artistiek en muzikaal aspect van mezelf heb ontwikkeld op een manier die nieuw voor mij was, maar tevens als belangrijk aanvoelde.

#Messias try-out sold out!

Last week we had our try-out at Rataplan, Antwerp and it sold out 3 days before the actual gig!

Jaouad and the band were in perfect shape and put down an impressive performance; so proud to take part in this project as producer, MD and keyboard/fluteplayer!

Check out some footage here!

Bamboe

Voor deze kortfilm van Flo Van Deuren heb ik uitgebreid onderzocht hoe ik vanuit bamboe als materiaal en object kon vertrekken voor een functionele soundtrack. Al gauw kwam ik op de Indische fluit, Bansuri, die ik heb aangeschaft en leren bespelen. Aanvullend heb ik deze ook als percussief element gebruikt in de soundtrack, aanvullend met kalimba, gitaar, basgitaar en stem. De film is zeer positief onthaald en speelde op verschillende nationale en internationale filmfestivals.


Scoren voor film is een belangrijk aspect van mijn artistieke praktijk en in dit project heb ik nieuwe inzichten geleerd mbt zeer functioneel werken met een abstract kader als vertrekpunt.

Muzieklabirynth in Het Paleis, ism Zonzo Compagnie

Deze eerste wintermaand werk ik als gids en educatief medewerker bij het Muzieklabyrint, een muziek-educatieve installatie in Het Paleis en Zonzo Compagnie.

Met o.a. de volgende interactieve installaties:

SPOTTER: interactive dance, sound and image operated real time by the audience.
An iCarus project by Chris Koolmees

© Oeyen & Winters

© Oeyen & Winters

Dutch composers Strijbos & Van Rijswijk invite you to sit back, relax and enjoy making music in a one-of-a-kind sonic rocking chair, where physical movement diffuses and modifies sound emanating from specially developed sensors.

Maika Garnica

Met Maika werkte ik intensief samen om een raakvlak te vinden tussen haar keramische instrumenten en mijn ervaring en visie op muziek en klank. We gingen in residentie in Overtoon, Brussel gedurende twee weken. Daarna speelden we op het OORtreders festival in Neerpelt. In 2019 volgden er nog performances in het kader van het Antwerp Art Festival, bij galerij Marion Decannière.
Maika’s instrumenten zijn heel divers, doch voornamelijk percussief en het was voor mij een uitdaging om verschillende melodische en harmonische elementen toe te voegen. Daarbij ben ik steeds vertrokken vanuit de geluiden van haar instrumenten, die ik vervolgens manipuleer om texturen en melodieën te bekomen.


Dit was en is nog steeds een heel interessante wisselwerking, waarvan het resultaat een dynamische muzikale en performance is.
De samenwerking met Maika is erg leerrijk en heeft ons beiden de kans gegeven om ons parallel te ontwikkelen met behulp van elkaars bevindingen en visie.

MaikoMaDeCa
OORtreders_2018_HR_MG_9628.jpg

Repost: how to fix a TC Electronics Ditto x4 pedal

Having struggled with my looper pedal, I decided to look up how I could fix it.

© 2018 Coda-effects.com

© 2018 Coda-effects.com

This website provided detailed instructions on how to fix what appears to be a crappy switch-component. They give instructions for the Ditto x2 model, however the Ditto x4 is bigger so also easier to work on. They also provide the link to buy the replacement switch.

In the video below you can see very proper instructions on how to dissasemble a similar pedal by TC Electronics. I however prefer the ‘arcade’-style buttons instead of the noisy spring switches.

Notes:

  • Make sure to use a torx screwdriver, not a hexathingy one; you won’t be able to properly open the pedal since the screws are screwed in very tight.

  • I just cut out the bad switch with a stanley knife.

  • To remove the little “stopping pad” they take away on the instructions website, I just used a metal saw; the saw itself, without the enclosure.

  • On 1:55 I did take the cable out with a flathead screwdriver, which worked easelier

Performance at Oortreders festival 2018 with Maika Garnica

Already some pictures of this wonderful performance with Maika Garnica at OORtreders festival 2018, Neerpelt.

Audela Dela Forme Camille Truyffaut

Voor de expositie van Camille onderzocht ik hoe ik haar expositieruimte een akoestische weerklank kon geven met muziek en geluid aansluitend met haar werk. Daarvoor onderzocht ik haar maakproces en heb ik volgens dezelfde transformaties gewerkt. Ik maakte bijvoorbeeld opnames van tapdans schoenen en strijkstok op een koperen etsplaat en van het geruis van textiel uit haar installaties. Vervolgens heb ik onderzocht hoe de verschillende, opeenvolgende vervormingen zich zouden vertalen naar muzikale vervormingen.


Dit project gaf me ruimte om me te ontwikkelen op het gebied van muzikaliteit te vinden in de meest uiteenlopende objecten.